Linhartov Trg

De leukste dorpen langs de Juliana Trail

Deel dit artikel op social media!

Wandelend door de Julische Alpen ontdek je al snel waarom Slovenië de verborgen schat van Europa wordt genoemd. Niet alleen de ongerepte natuur maar ook de pittoreske dorpjes en hun gastvrijheid maken het land zo geliefd. Het wandelen van de Juliana Trail is daarom de perfecte manier om de schoonheid en geschiedenis van Slovenië te ontdekken. Vergeet tijdens deze meerdaagse wandeltocht niet af en toe rust te pakken. Dit kan nergens beter dan in een van de leuke bergdorpen. Laat je inspireren door de rijke geschiedenis, historische architectuur en gezellige sfeer in deze Sloveense dorpjes. In dit artikel vind je de leukste dorpen langs de Juliana Trail. Begin maar vast met oefenen op de uitspraak van de dorpen…

Rateče

Rateče is zowel het begin als eindpunt van de gehele wandelroute, maar je kunt ook op ieder ander gewenst punt aan de Juliana Trail beginnen. Deze eerste etappe start op de grens van Slovenië en Italië in de gemeente van Kranjska Gora. Hier bevindt zich de authentieke Sint Thomas kerk. Bezoek hier ook het onwijs mooie Natuurreservaat Zelenci, wat “groen” betekent in het Sloveens. Het natuurreservaat heeft de naam te danken aan de intens groene velden en het smaragdgroene bronwater. Vanaf Rateče loop je zo de natuur in: je maakt een korte wandeling naar het ongerepte moeras en vanuit de uitkijktoren kijk je uit over deze prachtige landschappen. Dit is zeker een bezoek waard.

Rateče Planica

De prachtige vallei Planica in Rateče

Bled en Bohinj

Wie heeft er niet van gehoord? Deze bekende dorpen zijn niet voor niets favoriet onder toeristen. Bohinj heeft namelijk het grootste en diepste natuurlijke meer van Slovenië. Op ongeveer 30 minuten rijden ligt het meer van Bled. Ook een prachtig meer met middenin het enige eiland van heel Slovenië. Beide meren en de gelijknamige dorpen in het Triglav National Park worden veel bezocht. Hier zijn talloze activiteiten te beleven op en om het water. Neem bijvoorbeeld een tour in een traditionele Pletna (overdekt gondel) naar de kerk op het eiland of zeil over het helderblauwe water. Watersporters kunnen hier hun hart ophalen. Uiteraard is er ook voldoende te beleven in de dorpen zelf. Ontdek hier bijvoorbeeld de gevarieerde Sloveense keuken met Hongaarse, Oostenrijkse en Kroatische invloeden. Of neem in Bled de kabelbaan de berg op om vervolgens de steile rodelbaan af te rodelen, ook leuk voor kinderen!

Het meer van Bled - Juliana Trail

Het eiland op het sprookjesachtige meer van Bled

Geschiedenis in Stara Fužina

In de buurt van Bohinj ligt een pittoresk bergdorpje dat perfect is voor een rustdag na een lange dag in de bergen. Houd je van geschiedenis? Dan is Stara Fužina iets voor jou. Het dorpje ontstond al vóór het Romeinse Rijk en heeft een belangrijke rol gespeeld in de ijzerindustrie geschiedenis. Ook kun je hier het museum van melkveehouderij bezoeken. Met gedetailleerde tentoonstellingen duik je terug in de tijd en leer je over het eeuwenoude vakmanschap van Alpische kaasmakers.  

Stara Fužina boh Bistrica- Juliana Trail

De kerk van St John in Stara Fužina

Gozd Martuljek 

Hoe je dit fatsoenlijk uitspreekt? Geen idee, maar dat doet er niet toe. Gozd Martuljek is een leuk dorpje omringd door bossen en indrukwekkende bergen, waar je heerlijk tot rust kunt komen. Je vindt dit dorp aan de grens van de Triglav National Park, middenin de vallei tussen de indrukwekkende bergen. In dit dorp heb je een prachtig uitzicht op de besneeuwde bergtop van Špik en kun je zelfs de rotsen van de Martuljek watervallen beklimmen. De afgelegde kilometers moet je natuurlijk wel afwisselen met rustmomenten in deze prachtige natuur. Neem een verfrissende duik in een bergmeer of bezoek restaurantjes in het dorp om weer helemaal op te laden. Perfect voor een ontspannen rustdag tijdens je wandeltocht.

Triglav National Park

Radovljica

Nóg een dorp dat onmogelijk uit te spreken is… Dit mooie, middeleeuwse stadje is een van de weinige dorpen die niet zwaar getroffen is door de vele oorlogen. Het oude centrum is nog in oorspronkelijke staat met goed gerestaureerde huizen uit de 16e eeuw, historische fresco’s en een oude kerk. Bezoek hier de verschillende restaurantjes en interessante musea zoals het bijenmuseum. Bijenhouderij is belangrijk voor de Slovenen en ze zijn dan ook trots op deze eeuwenoude traditie. Vanuit het dorpje kun je op heldere dagen de top van de Triglav berg zien, de grootste berg van Slovenië. Tijdens je bezoek aan Radovljica moet je de traditionele peperkoek ook echt proberen, in deze stad maken ze namelijk al 250 jaar lang peperkoek! Het stadje heeft ook een moderne kant, hier kun je winkelen, uiteten en sporten. Wat wil je nog meer…

Het oude centrum van Radovljica

Het Italiaanse Tarvisio

Dichtbij het drielandenpunt komen de Germaanse, Romaanse en Slavische invloeden samen in het dorpje Tarvisio. Het stadje ligt in het noordoosten van Italië in het prachtige Friuli-Venezia Giulia gebied. Tijdens de 16e etappe van de Juliana Trail kom je langs Tarvisio, hier kun je monumenten en sporen van de oorlog terugvinden. Vanwege de locatie is het dorp een geweldig uitvalsbasis voor toeristen om verschillende bezienswaardigheden in de omgeving te bezoeken. Zo vind je een aantal kilometers van het dorp vandaan de gletsjermeren Laghi di Fusine en de prachtige weides van Val Canale.  

Heb jij al een idee welke dorpen langs de Juliana Trail route je zou willen zien? Laat het ons weten, zodat we samen jouw ultieme wandelvakantie met je kunnen samenstellen. Waar je ook loopt, de top van de imposante Triglav berg is vanaf bijna elk punt te zien. Met haar 2864 meter hoge top steekt zij overal bovenuit. Het nationaal park omringt de Mt Triglav en het overgrote deel van de Juliana Trail leidt je door dit park. Je zult verliefd worden op de verbijsterende landschappen in Slovenië. Het park is gelegen in een UNESCO beschermd natuurgebied, auto’s worden beperkt toegelaten op sommige plekken. Dus ga lekker te voet door het enorme natuurpark van dorp naar dorp. Welk dorp bezoek jij als eerste?

AlpenReizen nieuwsbrief