Naar de bergen

Ik ga naar de bergen en neem mee…

Deel dit artikel op social media!

Je hebt een vakantie geboekt en je staat op het punt om te vertrekken. Maar heb je wel alles bij wat je nodig hebt? Sommige mensen gaan systematisch te werk, soms zelfs met een checklist. Anderen doen het op gevoel. Maar wat je methode ook is, er zijn altijd wel dingen waarvan je pas weet dat je ze nodig hebt nadat je bent gearriveerd. Om dat te vermijden staan hieronder een aantal essentiële benodigdheden als je van plan bent om naar een bergachtig gebied te gaan. Hierdoor kan je zorgeloos van je vakantie in de bergen genieten.

Benodigdheden

1. Warme kleren
Met temperaturen die vaak rond de 30 graden zweven kan het tijdens de zomermaanden aardig warm worden in Alpen. Toch is het een goed idee om warme kleren mee te nemen. De temperatuur daalt namelijk snel naarmate je hoger in de bergen kom; ongeveer 1 graad per 100 meter.  Daarnaast koelt het in de avond ook sterk af en dan is je T-shirt vaak net te koud.

2. Stevige wandelschoenen voor in de bergen
Zelfs als er geen heftige wandelroutes op het programma staan, komen goede schoenen altijd goed van pas in de bergen. Goede wandelschoenen bieden meer steun dan gewone schoenen en beschermen je voeten velen malen beter. Zelfs als je van plan bent om alleen korte wandelingen te maken op goed onderhouden paden, zijn wandelschoenen nog steeds de investering waard. Zelfs de beste paden kunnen immers glad, modderig en bij vlagen onherbergzaam zijn. Dit zijn omstandigheden waarin gewone schoenen simpelweg tekortschieten.

hardlopen-weg-bergen-zon

3. Eerste Hulp doos
Je gaat er natuurlijk vanuit dat er niets mis gaat tijdens je vakantie, maar een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. De bergen nodigen uit om avontuurlijk bezig te zijn, maar dit brengt soms wel enig risico met zich mee. Mocht je tijdens je mountainbike tocht bijvoorbeeld een nare val maken, dan is het fijn om je wond meteen te kunnen verzorgen.

4. Afsluitbare plastic zakjes
Ziplock zakjes zijn handig om eten in mee te nemen, maar ze hebben ook nog andere toepassingen, zoals bijvoorbeeld het drooghouden van waardevolle spullen. Wanneer je een telefoon, camera, gps of andere spullen bij je hebt die droog moeten blijven, dan kan je ze eerst in een ziplock zakje doen voordat je ze in je rugzak stopt.

5. Regenjack (of poncho)
Het weer in de Alpen is vooral in de zomer prachtig, maar het kan ook snel omslaan. Om ervoor te zorgen dat je niet verrast wordt door een plotselinge regenbui is het een goed idee om een regenjack of poncho mee te nemen. Een goedkope poncho is vaak al voldoende, maar bij hevige neerslag is een stevige Gore-tex poncho de investering wel waard.

regen-bos-natuur-bank

6. Rugzak
Bij langere fiets- of wandeltochten is een rugzak zeker geen overbodige luxe. Vooral in de zomermaanden is het belangrijk veel water te drinken en voldoende te eten. Wanneer je een rugzak bij hebt hoef jij je niet af te vragen wanneer de volgende pitstop is!

7. GPS (of smartphone)
Een GPS is niet in elke situatie noodzakelijk, maar als je van plan bent om de uitgestippelde wandel- of fietsroutes te vermijden dan is een GPS een essentieel onderdeel van je uitrusting. Als je het gevoel hebt dat je in ‘the middle of nowhere’ bent beland en geen idee hebt hoe je weer de bewoonde wereld kan bereiken, dan zal je blij zijn dat je dit stukje vernuftige technologie hebt meegenomen. Een willekeurige smartphone is ook te gebruiken als GPS. Wees er echter wel van bewust dat de batterijduur van een smartphone velen malen lager is dan die van een echte GPS.

wandelen-bos-groen-zonlicht
8. Een camera
Last but not least is het belangrijk een camera mee te nemen om unieke momenten vast te leggen. Of je ze later nou wil delen of om jaren later in een nostalgische bui terug te blikken op je ervaringen. Met een spiegelreflex krijg je de mooiste foto’s, maar je kunt voor het gemak ook je telefoon gebruiken. Vergeet vooral niet om af en toe je oog achter de lens vandaan te halen en te genieten van de omgeving!

Wat mag volgens jou absoluut niet ontbreken aan je uitrusting voor je actieve vakantie naar de bergen?

AlpenReizen nieuwsbrief