Almabtrieb

Beleef de nazomer in de Alpen: evenementen in september

Deel dit artikel op social media!

Het is alweer augustus en het einde van de zomer nadert. Niet getreurd, want net als in de zomer is er ook in de nazomer in de Alpen van alles te beleven! In september staan veel evenementen in het teken van de oogst en het vee wat terugkeert naar de stallen. De nazomer in de Alpen is dus een ideale periode om kennis te maken met het traditionele leven in de bergen. Ook vinden er talloze sportieve evenementen plaats. Zo kun je de ene dag zorgeloos genieten van heerlijk eten, en de volgende dag lekker zweten bij een hardloopevenement of fietstocht. Bijkomend voordeel is dat het in de nazomer in de Alpen rustiger is dan in juli en augustus. Toch zijn de temperaturen nog ideaal om te genieten van een late zomervakantie. Lees snel verder om te ontdekken wat er in september allemaal te doen is in de Alpen!

Almabtrieb: terugkeer van het vee uit de bergen

Als je in de zomer in de bergen hebt gewandeld, ben je vast wel eens koeien of schapen tegengekomen. In de lente wordt het vee naar de almen in de bergen gebracht, om daar de hele zomer te grazen. Aan het einde van de zomer vindt de Almabtrieb plaats en worden de dieren weer teruggebracht naar hun stal in het dal. De Almabtrieb is een eeuwenoude traditie en vindt plaats tussen half september en begin oktober, waarbij de veilige aankomst van de dieren wordt gevierd. De koeien worden versierd met bloemen en bellen en maken een tocht door het dorp. De Almabtrieb wordt ook op sommige plekken in Slovenië gevierd. Wanneer de Almabtrieb precies plaats vindt kan per dorp verschillen, maar meestal is dit in het weekend. Zo vindt op 15 september in het Sloveense Bohinj het jaarlijkse Koeienbal plaats!

Koeien met versiering

Versierde koeien tijdens de Almabtrieb

De nazomer in de Alpen voor fijnproevers

Op culinair gebied is er in september van alles te beleven in de Alpen. Vanwege de Salzburger Bauernherbst vinden er tussen 24 augustus en 3 november vele evenementen plaats in het Oostenrijkse Salzburgerland. Een van de leukste is het Strudelfest in Mittersill. Hier kun je maar liefst 20 verschillende soorten strudel proeven! In het Zwitserse Saas-Fee vindt op 1 september de Culinary Mile Saas Fee plaats. Er worden in verschillende restaurants nostalgische gerechten geserveerd. Vergeet niet even in de verkleedkist te kijken voor je op pad gaat, want er is zelfs een prijs voor het beste kostuum! Ook is een stedentrip naar Wenen perfect te combineren met een culinair evenement. In de weekenden in September vindt net buiten de stad de Genussmeile Wienerwald plaats. Dit is een route van 10 kilometer langs wijnbouwbedrijven, en wordt ook wel het langste café ter wereld genoemd. Hier kun je genieten van heerlijke wijnen.

Uitzicht op meer tussen takken door

De Achensee in het Oostenrijkse Tirol

Werk je in het zweet tijdens een sportevenement

Al dat lekkere eten kan er ook weer af gesport worden! Er vinden in september namelijk diverse sportevenementen plaats in de Alpen. In de Julische Alpen kun je een van de mooiste wandelgebieden van dit land ontdekken. Bij de Soča rivier vindt van 20 september tot en met 6 oktober het jaarlijkse Soča Valley Hiking Festival plaats. Je kunt deelnemen aan diverse wandelingen onder leiding van een gids en er worden lezingen gegeven. Verspreid over de Alpen vinden er ook diverse fiets en hardloopevenementen plaats. Zo is er in Fuschl am See in het weekend van 7 en 8 september de Eddy Merckx Classic wielertocht. Als onderdeel hiervan wordt er een ‘Jedermann’ tour georganiseerd, een route van 37 kilometer waarbij het genieten voorop staat. Hetzelfde weekend vindt in Pertisau de Achenseelauf plaats, een hardloopevenement waarbij er een ronde van 23,2 kilometer om de Achensee wordt gelopen. Er is dus genoeg te doen!

Zin gekregen in de nazomer in de Alpen?

Of je nu een traditionele Almabtrieb gaat bezoeken, gaat genieten van heerlijk eten tijdens een van de vele culinaire evenementen of deel wilt nemen aan een sportevenement, bij AlpenReizen helpen wij je graag bij het samenstellen van je vakantie! Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Bel ons gerust op 010 – 767 0097 of stuur een e-mail naar info@alpenreizen.nl.

AlpenReizen nieuwsbrief