Avontuurlijke zomeractiviteiten met het hele gezin

Deel dit artikel op social media!

Tijdens de zomermaanden zijn de Alpen een groot paradijs met activiteiten voor zowel jong als oud. Van schitterende wandelingen, spectaculair afdalen op de mountainbike tot heerlijk zwemmen in de heldere meren en de ontelbare grotten verkennen. Er is zoveel te doen dat het bijna lastig is om de perfecte activiteit voor jouw gezin te vinden. Misschien dat dit Alpenlijstje met zowel gebieden als avontuurlijke zomeractiviteiten, je op weg kan helpen met je keuze. Zodat je met het hele gezin de Alpen kan ontdekken.

Canyoning

Canyoning is een enorm leuke en spannende sport waarbij je met een groep een kloof betreedt en vervolgens op verschillende manieren afdaalt. De manier van afdalen wordt bepaald door de natuur, zo zal je soms glijden, soms zwemmen, en soms ook abseilen. Hoewel canyoning er op het eerste gezicht misschien intimiderend uitziet, is dit een perfecte activiteit om met het hele gezin te doen, je moet alleen letten op de moeilijkheidsgraad. Canyoning-tochten komen in verschillende vormen en maten maar de tochten die worden geclassificeerd als ‘leicht’ zijn geschikt voor iedereen. Voor gezinnen die op zoek zijn naar een unieke en sportieve activiteit is canyoning juist bedoeld. Het is een ervaring die je niet snel zal vergeten.

familien-canyoning-mayrhofen

Canyoning: adrenaline boost voor kids

Raften

Raften is één van de populairste bezigheden in de Alpen en dat is niet voor niets. Net zoals bij canyoning kan je het hier net zo moeilijk maken als dat je zelf wilt, van eenvoudige routes tot heftige wild water tochten voor de ervaren rafter. Eén van de leukste aspecten van raften is teamwork. Je moet goed samenwerken, wil je de raft overeind houden. Om precies die reden is raften ook perfect geschikt als familie uitje, het is een uitdaging die je samen aangaat. De voldoening na de afdaling is enorm, zeker wanneer het lukt om de gehele rit de raft overeind te houden. Je hoeft je ook geen zorgen te maken om de veiligheid want naast het feit dat je in de capabele handen bent van professionele instructeurs heb je ook altijd een zwemvest om zodat je blijft drijven. Eén van de beste plekken om te raften is in Bovec op de rivier de Soça, maar er zijn nog veel meer plekken verspreid over de Alpen waar uitstekend geraft kan worden.

raften-area47-met-kids-hele-gezin

Raften: gezonde fysieke inspanning voor een geweldig avontuur

Area 47

Vlakbij Oetz in het Ötztal vind je een gigantische outdoor speeltuin, bomvol met activiteiten voor zowel de jongere bezoekers als de oudere. Je kan er heerlijk in het water dobberen onder de zomerse zon, maar ook wakeboarden, raften, klimmen in het klimpark, mountainbiken en nog veel meer. Een van de unieke activiteiten is toch wel ‘blobbing’, waarbij iemand de lucht in gelanceerd wordt met behulp van een enorm luchtkussen om vervolgens een mooie landing te maken in het water. Kortom, of je nou een echte thrill seeker bent of juist wat meer wilt ontspannen, bij Area47 ben je, ongeacht je voorkeur, aan het juiste adres.

area47-oetztal-soelden-solden-water-area

Blobbing in het Ötztal

Hexenwasser

Water speelt een belangrijke rol in de Alpen, het wordt gebruikt als drinkwater, voor irrigatie doeleinden, en het wordt omgezet in elektriciteit. Maar naast het praktische doeleinde valt er natuurlijk ook heel veel plezier mee te beleven. Hexenwasser is hier een perfect voorbeeld van. De plek in Söll wordt beschreven als een ‘bergbeleveniswereld’ dat bestaat uit 60 verschillende stations. De activiteiten variëren van een blotevoetenpaden in een klein laagje water, of pootjebaden in het heksenvat, tot het bouwen van dammen en het bespelen van een steenharp. Het is een leuk, maar vooral erg verfrissend stukje natuur. Het gebied is meer gericht op kleine Alpengenieters, daarnaast kunnen de grote Alpengenieters een prachtige wandeling maken in de natuur van Söll. Nieuwsgierig naar een ervaring? Lees hier een van de ervaringen van een voorganger.

hexenwasser-soell-brood-bakken-kinderen

Overheerlijke stokbroodjes bakken bij het heksenvuur

Balanceren over stokken en stenen

Balanceren over stokken en stenen

AlpenZoo

Om het lijstje af te sluiten is de laatste activiteit een heerlijk ontspannen en educatieve activiteit. De AlpenZoo in Innsbruck is een dierentuin die zich richt op de flora en fauna uit de Alpennatuur. Alles wat je ziet tijdens je wandelingen en activiteiten leer je over in de AlpenZoo. Daarnaast heeft de AlpenZoo nog talloze andere dieren om te bewonderen en heeft de Alpen ook talloze andere diertuinen om te bewonderen voor een rustig dagje uit met het gezin.

alpenzoo-innsbruck-slang-kinderen

In de Alpenzoo wonen meer dan 100 alpendieren, waaronder slangen!

Geocaching

Tover een doorsnee wandeling om tot een spannende zoektocht. Geocaching is de moderne variant van het ouderwetse schatzoeken waarbij je gebruik maakt van je gps (bijv. op je telefoon) om de zogeheten ‘caches’, ofwel de schatten, te vinden. De gps zal je in de buurt van de cache brengen maar dan moet je hem nog zien te vinden; meestal zijn ze namelijk goed verstopt. Wereldwijd zijn er meer dan 2,5 miljoen geocaches te vinden, die verspreid liggen over parken, steden, bossen en in de bergen.  Een geweldige belevenis voor jong én oud! Lees hier alles wat je moet weten om te beginnen met geocachen.

oetzt-geocaching-vondst-bos

Hebbes!

Er zijn natuurlijk nog veel meer activiteiten die je als gezin in de Alpen kan doen, zo kan je ook gaan rotsklimmen, tokkelen, en ‘gewoon’ wandelen, om maar een paar dingen te noemen. Kortom, er is genoeg te zien en te doen, zelfs wanneer je als gezin uiteenlopende interesses hebt. Weet jij al welke activiteiten je wilt gaat doen deze zomervakantie?

AlpenReizen nieuwsbrief