Alpe-Adria-Trail etappe E28

Alpe-Adria-Trail etappe E28 – Tribil di Sopra (Stregna) naar Cividale

Deel dit artikel op social media!

Etappe E28, die niet alleen natuur- maar vooral ook cultuurliefhebbers zal aanspreken, gaat bergop en bergaf door de kastanjebossen en over groene weiden. Onderweg passeer je onder meer oude vestingwerken vanuit de Eerste Wereldoorlog. Uiteindelijk wordt Het heiligdom van Onze Lieve Vrouw van Castelmonte bereikt. Vanaf dit middeleeuwse bedevaartsoord, dat jaarlijks door vele gelovigen wordt bezocht, leidt het pad gestaag bergafwaarts naar de kleurrijke stad Cividale del Friuli. De stad, waarvan het historische centrum op de erfgoedlijst van UNESCO staat, is van oorsprong een Keltische nederzetting, die door Julius Caesar tot stad werd uitgeroepen. Een prima plek om bij te komen en te genieten van de cultuur in een van de vele musea en van de regionale specialiteiten in een van de agriturismo-bedrijven.

Ivo Loomans is via AlpenReizen als eerste Nederlander de uitdaging aangegaan om van 5 juli tot 20 augustus 2016 alle 43 etappes van de Alpe Adria Trail te wandelen. Met zijn fotoblogs neemt hij ons mee tijdens deze bijzondere tocht en deelt hij zijn ervaringen. 

alpe-adria-trail-etappe-e28-route

Etappe E28 (34e van de 43) op de kaart. Afstand: 23,7 km. Wandeltijd: 7 uur.

alpe-adria-trail-etappe-e28-italiaanse-heuvels

Via de Italiaanse heuvels, over bospaden en door groene weiden

alpe-adria-trail-etappe-e28-castelmonte

Nog één keer goed klimmen naar het Middeleeuwse bedevaartsoord van Castelmonte, het oudste heiligdom in de regio Friuli-Venezia Giulia, met een vrij uitzicht op de Friulian laaglanden

alpe-adria-trail-etappe-e28-bergafwaarts

Vanaf hier leidt het pad gestaag bergafwaarts naar de stad Cividale del Friuli

alpe-adria-trail-etappe-e28-4

alpe-adria-trail-etappe-e28-selfie

Het ging een beetje moeizaam vandaag

alpe-adria-trail-etappe-e28-6

Daarna gaat het bergafwaarts, letterlijk de heuvels uit, naar Cividale

alpe-adria-trail-etappe-e28-laatste-kilometer

Blij met de “ultimo kilometre”

alpe-adria-trail-etappe-e28-gps

Ideale temperatuur om te wandelen trouwens…. 😅

alpe-adria-trail-etappe-e28-9

Aangekomen in Cividale del Friuli, dat deel uitmaakt van het UNESCO Wereld Cultureel Erfgoed. Dit historische stadje is een eindpunt van deze etappe, waar ik morgen bovendien mag gaan genieten van een welverdiende rustdag! 🙂

Als officiële partner in Nederland van de Alpe Adria Trail helpt AlpenReizen bij het organiseren van deze meerdaagse wandeling: zorgeloos, stap voor stap en afgestemd op individuele wensen. Voor meer informatie of reserveringen: info@alpenreizen.nl of bel 010-7670097.

AlpenReizen nieuwsbrief