15-wandern-familie-naturpark-weibach-bearbeitet--salzburger-saalachtal-tourismus_39447596981_o

Almenweides vol plezier rondom Lofer

Deel dit artikel op social media!

Lofer, net over de grens in Oostenrijk, is een klein dorpje waar veel wintersporters doorheen rijden op weg naar Zell am See, Saalbach of Leogang. Het dorp is omringd door mooie almen, welke in de zomer begraasd worden door viervoeters. Wat maakt deze almen zo bijzonder? Onze blogger is op onderzoek uitgegaan!

Wat is een alm?

Niet iedere bergweide is een alm. Dat komt omdat er regels zijn omtrent de dieren die zich er bevinden. Het vee moet minimaal 60 dagen aaneengesloten op de alm verblijven, dan kunnen de veebezitters in aanmerking komen voor de “alphoudingspremie”. Het vee moet agrarisch van aard zijn, kinderboerderij dieren tellen niet mee.

Daarnaast zijn er nog een paar onderverdelingen in de soorten almen waar koeien staan. Je hebt de melkalmen, waar de koeien worden gemolken en de melk in het dal verder verwerkt wordt tot diverse producten. De Sennalmen zijn de almen waar de melk ook verwerkt wordt tot boter of kaas. Dit is natuurlijk een behoorlijk intensief proces, maar de producten zitten dan ook vol smaak. De almenweides rondom Lofer staan namelijk vol met lekkere en voedzame grassen en kruiden, waardoor de melk ook voller van smaak is. De dieren blijven ook gezonder en fitter en ze hoeven niet bijgevoerd te worden.

Almenweide Lofer

Even pauzeren op de Alm

De almenweides rondom Lofer

De almen rondom Lofer behoren tot de mooiste van Oostenrijk. Daarom wordt er in Lofer veel aan gedaan deze almen in topconditie te houden en te voldoen aan de eisen. Je kunt hier volop genieten van het mooie berglandschap.

Vanuit Lofer kun je met de gondellift omhoog om op 1350 meter uit te stappen. Je staat dan gelijk op Oostenrijks mooiste wandelalm. Je vindt hier 7 wandelroutes. Voor de kinderen is er een leuke belevenisspeelplaats bovenop de alm. Op het meertje kun je suppen en natuurlijk kan een pauze op hoogte met een lekkere koek niet ontbreken. Tip hiervoor is de Kecht Alm!

Maar er zijn meer wandelroutes. In totaal ligt er zo’n 300 kilometer aan wandelpaden, verdeeld over 25 wandelroutes. Ook kun je door heel de Pinzgau regio fietsen, waarbij een aantal routes vanuit Lofer starten. Je kunt de fiets meenemen in de berglift Almbahn I en II.

Wandelroutes rondom Lofer

Je kunt gemakkelijk omhoog met de Almbahn I om de “Wasserfalweg” te wandelen. Vanaf het midden station wandel je in zo’n 2 uur terug naar beneden, langs de waterval. Hier kun je ’s zomers natuurlijk afkoelen door een frisse duik te nemen!

Bergbeekjes Lofer

Bergbeekjes om te passeren of om in af te koelen

Wil je een hele dag gaan wandelen, dan is de “Route der Klammen -1. Wandertag” de moeite waard om te lopen. Deze toegankelijke route is zo’n 16 kilometer lang en is redelijk vlak. Je hebt veel mooie uitzichtpunten onderweg en pauze punten.

Family Active Lofer

Activiteiten voor kinderen Lofer

Activiteiten voor kinderen in Lofer

Lofer biedt voor heel het gezin genoeg mogelijkheden om te genieten van de bergen. AlpenReizen biedt vanaf 2020 een Family Active Lofer vakantie aan, waarbij je diverse avontuurlijke activiteiten gaat doen. Deze activiteiten zijn bijzonder geschikt voor jonge kinderen en duren meestal een dagdeel. Er zijn leuke buitenactiviteiten voor de kleinere kinderen en ook uitdagender activiteiten zoals leren bergbeklimmen en Kinder Klettersteige.

Klettersteigen in Lofer

Durf jij het aan om te gaan klettersteigen?

Deze Family Active activiteiten kun je heel goed combineren met een wandeltocht of een tripje naar een van de plaatsjes in de omgeving. Maar een middag relaxen bij de accommodatie is natuurlijk ook een goede optie!

Ben je geïnteresseerd in de Family Active in Lofer of een andere mogelijkheid om de almenweides rondom Lofer te ontdekken, bekijk dan de mogelijkheden van AlpenReizen. Onze reisspecialisten staan voor je klaar om een vakantie naar wens voor je te organiseren! Bel ons gerust op 010 – 767 0097 of stuur een e-mail naar info@alpenreizen.nl.

AlpenReizen nieuwsbrief