Sneeuwschoenwandelen

5x alternatieve wintersporten in de Alpen

Deel dit artikel op social media!

Nederlanders zijn fanatieke wintersporters: elk jaar weer trekken vele landgenoten in de winter richting de Alpen. Bij een wintersportvakantie denk je waarschijnlijk aan skiën of snowboarden, met na afloop misschien een aantal drankjes in de après-ski. Maar wist je dat je nog veel meer wintersporten in de Alpen kunt beoefenen? Deze wintersporten variëren van rustig wandelen door de sneeuw tot met hoge snelheid van de berg af zoeven op de rodelbaan. Dus ook als je niet wilt skiën of snowboarden, of gewoon eens een dagje iets anders wilt proberen, kun je in de Alpen terecht. Lees snel verder want wij delen 5 alternatieve wintersporten in de Alpen!

1. Sneeuwschoenwandelen

Wie kan wandelen, kan ook sneeuwschoenwandelen. Misschien denk je bij sneeuwschoenwandelen aan de ouderwetse, op tennisrackets lijkende sneeuwschoenen. Maar zo zien moderne sneeuwschoenen er allang niet meer uit en in Amerika en Canada is deze sport zelfs mateloos populair! Met sneeuwschoenen onder je schoenen beweeg je jezelf voort door de diepe sneeuw, zonder er steeds in weg te zakken. Sneeuwschoenwandelen kan eigenlijk overal waar voldoende sneeuw ligt. In veel wintersportgebieden zijn speciale sneeuwschoenwandelroutes uitgezet. Hier kun je veilig wandelen in ongerepte natuur, zonder je in gebieden met lawinegevaar te begeven. Ontdek bijvoorbeeld de prachtige Seiser Alm in Italië, of wandel door het adembenemende Stelvio National Park. Eventueel kun je er ook voor kiezen om op pad te gaan met een gids, of om op sneeuwschoenen een huttentocht te maken.

Alternatieve wintersporten in de Alpen

Zo zien sneeuwschoenen er tegenwoordig uit

2. Langlaufen

Langlaufen had altijd een beetje een suf imago, maar deze sport weet dit imago steeds meer van zich af te schudden. Wederom is dit een sport die vanuit Amerika en Canada steeds populairder wordt. Wellicht omdat cross-country skiing toch iets stoerder klinkt? Deze wintersport kun je op veel plekken in de Alpen beoefenen. In veel wintersportgebieden liggen namelijk zogenaamde loipes, paden die speciaal zijn aangelegd voor langlaufen. Vaak zijn dit twee paden naast elkaar, eentje voor de klassieke stijl en eentje voor de vrije stijl. De klassieke stijl van het langlaufen is voor beginners het makkelijkst, omdat je hierbij met je ski’s door een geprepareerd spoor glijdt. Bij de vrije stijl beweeg je je voort door middel van een schaats beweging. In de meeste gebieden vindt je loipes met verschillende lengtes en hoogteverschillen. Voor beginners is een rondje van 2 tot 5 kilometer vaak al voldoende, maar vaak kun je de loipes ook makkelijk met elkaar verbinden om een langere ronde te maken. Een van de populairste gebieden om te langlaufen is het Oostenrijkse Seefeld, waar maar liefst 256 kilometer aan loipes ligt. Maar ook rondom de Achensee kun je je hart ophalen aan ruim 200 kilometer geprepareerde paden.

3. Rodelen

Zin in wat meer adrenaline? Rodelen is misschien wel een van de leukste wintersporten in de Alpen! Door de snelheid is dit een geweldige activiteit voor het hele gezin. Wist je dat je op je slee een snelheid van maar liefst 50 kilometer per uur kunt bereiken? Het enige wat je nodig hebt is een slee en warme, waterdichte kleding en je zoeft zo de geprepareerde piste af. De meeste wintersportgebieden hebben een rodelbaan, en op veel plekken kun je ook ’s avonds nog gaan rodelen over een verlichte baan. In het Zwitserland vind je in Grindelwald de langste rodelbaan van Europa, met een lengte van 15 kilometer. Maar ook in de Wildkogel-Arena in Oostenrijk vindt je een baan van 14 kilometer. Met zo’n rodelbaan ben je al gauw anderhalf uur zoet. En daarna kun je weer opwarmen in de après-ski tent!

Alternatieve wintersporten in de Alpen

De Weissensee in de winter

4. Schaatsen

Huh? Schaatsen kan toch ook gewoon in Nederland? Natuurlijk kun je in Nederland een bezoekje brengen aan de plaatselijke kunstijsbaan. Maar helaas komt het in Nederland niet vaak voor dat je kunt schaatsen op natuurijs. In de Alpen vind je echter tal van meren die ’s winters bevriezen en waar je midden in een prachtig landschap kunt schaatsen. In de Oostenrijkse deelstaat Karinthië ligt bijvoorbeeld de Weissensee. Dit is de grootste geprepareerde natuurijsvlakte van Europa, de schaatsbaan die hier ligt is maar liefst 25 kilometer lang! Ben je met kinderen op pad? Dan nodigen de verschillende kleine meren van het Alpbachtal uit voor een ochtendje of middagje schaatsen.

5. Huskytochten

Bij huskytochten denk je waarschijnlijk aan de eindeloze vlaktes van Lapland. Maar wist je dat je ook in de Alpen op verschillende plekken een tocht kunt maken met een slee met deze prachtige honden? Kleed je warm aan en ga het avontuur aan door je eigen hondenslede te besturen. Dit kan bijvoorbeeld in het Zwitserse Crans Montana. Deze activiteit is ook heel leuk om met kinderen te beoefenen, ze zullen het geweldig vinden om na afloop met de dieren te knuffelen! Doe je het liever iets rustiger aan? In het Zwitserse Wallis kun je een wandeling maken met een slee die wordt voorgetrokken door Sint-bernardshonden.

Alternatieve wintersporten in de Alpen

Ga op pad met deze prachtige honden

Zin gekregen om een van deze wintersporten in de Alpen uit te proberen?

Wij helpen je graag bij het samenstellen van jouw ideale wintervakantie in de Alpen. Of je nu op zoek bent naar een gebied waar je kunt sneeuwschoenwandelen of langlaufen, of de jaarlijkse skivakantie wilt uitbreiden met andere activiteiten – het kan allemaal! Neem voor meer informatie gerust contact met ons op door te bellen naar 010 – 767 0097 of stuur een e-mail naar info@alpenreizen.nl.

AlpenReizen nieuwsbrief