Bergtop met kruis en mensen

5 redenen om in de herfstvakantie naar de Alpen te gaan

Deel dit artikel op social media!

Ben je nog op zoek naar een leuke bestemming voor de herfstvakantie? Misschien denk je niet gelijk aan de bergen, maar ook in de herfst is er in de Alpen voor jong en oud van alles te beleven. In oktober zijn de temperaturen in de Alpen vaak aangenaam, zodat je ook dan nog kunt genieten van prachtige fiets- of wandeltochten. Door het grote aanbod aan activiteiten zullen de kinderen zich geen moment vervelen. En omdat je met slechts een dag rijden midden in de bergen zit, zijn de Alpen een prima bestemming voor een weekje weg. Dus laat de komende herfstvakantie regenachtig Nederland achter je en ga naar de Alpen. Lees snel verder en ontdek nog vijf redenen waarom je in de herfstvakantie naar de Alpen zou moeten gaan!

1. Het heerlijke nazomer weer

Bij de herfst denk je waarschijnlijk aan regen en kou, maar in de Alpen is het in oktober vaak nog prachtig weer! De temperaturen zijn aangenaam, de lucht is helder en de zon schijnt – met een beetje geluk kun je ’s middags zelfs je jas uittrekken. In de hoger gelegen gebieden is er in de herfst al wel kans op een paar sneeuwvlokken, maar als je je voorbereid op alle soorten weer zorgt dat alleen maar voor extra plezier! Het voordeel van een vakantie in de Alpen is dat je zelf de temperatuur kunt regelen. Dit doe je door voor een hoger of juist lager gelegen gebied te kiezen. Wil je nog even genieten van de nazomer? Kies dan voor een lager gelegen gebied. Kun je juist niet wachten op de eerste sneeuw? Dan kun je het beste kiezen voor een hoger gebied, eventueel met een gletsjer waar je kunt skiën.

Auto staat geparkeerd aan weg in de bergen

In de herfst kun je prachtige ritten maken door de Alpen

2. Genieten van heerlijk eten en drinken

De herfst is het seizoen van de oogst, en zo ook in de Alpen! Als liefhebber van lekker eten en drinken kun je het beste in de herfst de Alpen bezoeken. In dit seizoen kun je namelijk genieten van al het lekkers wat de bergen te bieden hebben. Wat dacht je van verse appels en geroosterde kastanjes in het Italiaanse Zuid-Tirol? Ook wijnliefhebbers komen in de Alpen aan hun trekken. In de Buschenschanken, traditionele boerencafés die je vooral in Oostenrijk en Italië vindt, kun je proeven van de nieuwe wijn en allerlei andere lokale producten. In het gebied rondom Wenen wordt een Buschenschank ook wel een “Heuriger” genoemd, een afkorting van “heuriger Wein” – oftewel de wijn van dit jaar. Deze Buschenschanken herken je door de tak of krans aan de deur.

3. Het grote aanbod van activiteiten

Ook in de herfstvakantie is er in de Alpen van alles te beleven voor het hele gezin! Tijdens de zomer is de sneeuw van afgelopen winter weggesmolten, en er valt weinig tot geen nieuwe sneeuw. Hierdoor zijn veel wandel- en fietsroutes in de bergen nog toegankelijk. Daarnaast zijn veel van de Hochalpenstraβen en bergpassen, afhankelijk van het weer, tot eind oktober geopend. Hier kun je tijdens een adembenemende rit genieten van het uitzicht over de bergtoppen. Op deze plekken kun je diep in de winter niet komen, en in de zomer wordt de stilte vaak verstoord door het grote aantal bezoekers. In de herfst daarentegen geniet je in alle rust van de prachtige natuur. Kun je niet wachten tot je de lange latten weer onder mag binden? Dan kun je in de herfstvakantie gaan skiën op een van de vele gletsjers, waarvan sommige zelfs het hele jaar open zijn. Vanaf november gaan ook de hooggelegen skigebieden weer open.

Bergen met zacht licht er herfstkleuren

De prachtige kleuren van de bergen in de herfst

4. De prachtige herfstkleuren

De herfst is misschien wel een van de mooiste seizoenen in de Alpen. Ook als je al regelmatig in de zomer of winter in de Alpen komt, zul je versteld staan van de kleurenpracht die de herfst in de Alpen met zich meebrengt. Langzaam beginnen de bomen te verkleuren, waardoor ze mooi afsteken tegen de grijze rotsen van de bergen, de blauwe lucht en het laagje sneeuw op de toppen. Op sommige plekken vind je zelfs lariksen, waarvan de naalden geel kleuren voordat ze afvallen. Dit levert prachtige plaatjes op. Vergeet dus zeker je camera niet mee te nemen als je in de herfstvakantie naar de Alpen gaat!

5. De gezellige steden voor een stedentrip

De herfstvakantie is een ideale periode voor een stedentrip in een van de Alpenlanden. Dat is weer eens wat anders dan Londen of Parijs! Bezoek bijvoorbeeld het gezellige Wenen of het historische Innsbruck in Oostenrijk. Of ontdek een van de prachtige steden in Noord-Italië, zoals Verona of Merano. In de zomer is het in deze steden vaak erg warm, maar in de herfst zijn de temperaturen ideaal om rond te slenteren. Veel van de steden in de Alpen zijn een prima uitvalsbasis om tijdens je verblijf een dagje de bergen in te gaan. Zo sta je in Innsbruck met de berglift binnen 20 minuten midden in de natuur. Je kunt een vakantie in de bergen dus prima combineren met cultuur en winkelen in een stad.

Meer met weerspiegeling van verkleurde bomen en bergen

De herfstkleuren in de Alpen leveren prachtige plaatjes op

Zin gekregen om deze herfstvakantie naar de Alpen te gaan?

Bij AlpenReizen helpen wij je graag bij het samenstellen van een onvergetelijke herfstvakantie. Of je nou wilt wandelen, skiën of lekker ontspannen – het kan allemaal! Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Bel ons gerust op 010 – 767 0097 of stuur een e-mail naar info@alpenreizen.nl.

AlpenReizen nieuwsbrief