Meer in Bled

De 5 mooiste meren van de Alpen

Deel dit artikel op social media!

Overal in de Alpen vind je prachtige meren. Vaak liggen ze verscholen tussen hoge bergtoppen of dichte bossen. Van grote stuwmeren tot liefelijke bergmeertjes waar je tijdens het wandelen even je voeten af kunt koelen. Bij de grootste en meest populaire meren kan je vaak een bootje huren, en bij sommige zijn zelfs strandjes aangelegd waar je heerlijk kunt ontspannen. Of geniet tijdens een lange wandeling van een lekkere picknick aan een pittoresk bergmeertje, waar de rust alleen verstoord wordt door de geluiden van de dieren die hier leven. Wij hebben een lijstje gemaakt van vijf van de mooiste meren van de Alpen, gelegen in vijf verschillende Alpenlanden. Welk meer ga jij deze zomer bezoeken?

Lago di Braies, Italië

In het Italiaanse Zuid-Tirol ligt een van de mooiste meren van de Alpen: het Lago di Braies. In het Duits wordt dit meer Pragser Wildsee genoemd. Wie veel tijd besteed op Instagram is dit meer ongetwijfeld al wel eens tegengekomen. Het meer is namelijk een populaire plek onder fotografen. En dat is niet zonder reden, want het ligt op een prachtige plek tussen indrukwekkende bergen. Daarnaast is de turquoise kleur van het Lago di Braies adembenemend mooi. Rondom het meer ligt een goed onderhouden wandelpad. Wandel in ongeveer 2 uur rond het meer en geniet van het steeds veranderende uitzicht. Of huur een roeibootje en ervaar de stilte op het water. Doe dit wel ’s ochtends, want zo kun je de drukte enigszins vermijden.

Meer tussen de bergen

Het Lago di Braies in Italië

Plansee, Oostenrijk

De Plansee is het op een na grootste natuurlijke meer van het Oostenrijkse Tirol, en ligt vlakbij de grens met Duitsland. Door het glasheldere water is dit meer populair onder snorkelaars en duikers. Omdat de Plansee een van de schoonste meren van de regio is, nodigt het water ook uit voor een verfrissende duik op een warme zomerdag. De temperatuur van het water ligt in de zomer meestal tussen de 17 en 21 graden. Toch iets te koud om te zwemmen? Maak dan een wandeling naar de Heiterwangersee. Het water uit dit hoger gelegen meer stroomt via een klein kanaal richting de Plansee.

Blauw meer tussen de bergen

De helderblauwe Plansee in Tirol

Oeschinensee, Zwitserland

De Oeschinensee ligt verstopt tussen de bergen van het Berner Oberland in Zwitserland. Parkeer je auto in Kandersteg en wandel in een uur naar dit indrukwekkende meer. Hou vol, want pas als je er bijna bent komt het meer in zicht, en begrijp je waarom dit een van de mooiste meren van de Alpen is. In de zomermaanden kun je ook de lift naar boven nemen. Na een uitgebreide picknick aan het meer zoef je met de zomerrodelbaan weer naar beneden. Ook in de winter is hier van alles te beleven. Dan kun je hier skiën, ijsvissen of wandelen over het bevroren meer.

De Zwitserse Oeschinensee

Königssee, Duitsland

De Königssee is gelegen in het Nationaal Park Berchtesgaden in de Duitse Alpen. Dit is misschien wel een van de bekendste meren van de Alpen. Het meer wordt omringd door meters hoge bergwanden. Hierdoor loopt er geen wandelpad langs het meer. Om de Königssee helemaal te zien, ga je mee met een boottocht over het meer. De boot vaart het hele jaar, en stopt bij de St. Bartholomä kapel en vaart in de zomer door tot aan Salet. Salet ligt aan het uiteinde van het meer, vanaf hier is het een korte wandeling naar de pittoreske Obersee. Tijdens de boottocht blaast de schipper op een trompet, om de passagiers te laten horen hoe het geluid wordt weerkaatst door de omringende bergen.

De Königssee in de Duitse Alpen

Het meer van Bled, Slovenië

Het meer van Bled in Slovenië is een van de sprookjesachtigste meren van de Alpen. Dat is vooral te danken aan het kleine eilandje met kerkje, wat vaak terug te vinden is op foto’s van het meer. Op het meer van Bled is geen gemotoriseerd verkeer toegestaan, maar je kunt hier wel een roeiboot of SUP board huren om op eigen houtje het meer te verkennen. Liever op een ontspannen manier van het meer genieten? Maak dan een tochtje met een traditionele pletna boot. Om het meer van boven te zien kun je het beste naar het kasteel van Bled gaan. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over het hele meer.

Meer met kerkje

Het Sloveense meer van Bled

Zin gekregen om de mooiste meren van de Alpen te ontdekken?

Als liefhebbers van de Alpen helpen we je graag om de mooiste plekken te vinden. Ga jij deze zomer naar Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland, Italië of wordt het toch Slovenië? Het kan allemaal! Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Bel ons gerust op 010 – 767 0097 of stuur een mailtje naar info@alpenreizen.nl.

AlpenReizen nieuwsbrief