Weg met haarspeldbochten door de bergen

De ultieme rondreis door de Alpen: in drie weken door Zwitserland, Italië en Oostenrijk

Deel dit artikel op social media!

Wil je de Alpen in korte tijd echt goed leren kennen? Maak dan een rondreis met de auto door dit prachtige deel van Europa. Tijdens een rondreis door de Alpen rijd je van hoogtepunt naar hoogtepunt. Wij hebben een route uitgestippeld die je in zo’n twee weken meeneemt langs de mooiste plekjes in de Zwitserse, Italiaanse en Oostenrijkse Alpen. Heb je wat meer tijd? Dan kun je deze route in 3 weken afleggen. Vergeet ook niet tijdens het rijden te genieten van het steeds weer veranderende landschap.

De route

Wij hebben een route uitgestippeld die je meeneemt langs een aantal van de hoogtepunten van de Alpen. Als je twee weken de tijd hebt, kun je in elke plaats 1 of 2 nachten verblijven. Om deze route zonder haast af te leggen is het beter om er drie weken voor uit te trekken, en 2 of 3 nachten in elke plaats te verblijven. Houd er rekening mee dat het in de bergen langer kan duren om een relatief korte afstand af te leggen.

Uitzicht vanaf berg over een dorp in het dal

Geniet tijdens je reis van de prachtige uitzichten

Afstanden en tijden

Basel naar Interlaken: 152 km, circa 1 1/2 uur rijden
Interlaken naar Täsch (Zermatt): 111 kilometer, circa 2 uur rijden
Täsch naar Luino: 166 kilometer, circa 3 uur rijden
Luino naar Val di Sole: 280 kilometer, circa 4 uur en 45 minuten rijden
Val di Sole naar Oetz: 270 kilometer, circa 3 uur en 45 minuten rijden
Oetz naar Kaprun (via Krimml): 190 kilometer, circa 3 uur rijden
Kaprun naar Salzburg: 108 kilometer, circa 1 1/2 uur rijden

Basel, Zwitserse stad aan de Rijn

Basel is het beginpunt van je rondreis door de Alpen. Deze stad, die dichtbij het drielandenpunt van Zwitserland, Duitsland en Frankrijk ligt, is goed te bereiken met de auto of het vliegtuig. Verblijf 1 nacht in deze stad voor een eerste kennismaking met Zwitserland. Proef hier de lokale Basler Läckerli koekjes. Heb je wat meer tijd? Bezoek dan het Läckerli Huus, de fabriek waar deze koekjes gemaakt worden. Hier is een klein museum waar je verschillende soorten Läckerli kunt proeven. Vergeet niet een pakje mee te nemen voor onderweg!

Uitzicht vanaf een berg op een plaats aan een blauw meer

Interlaken ligt tussen helderblauwe meren

Interlaken, dé uitvalsbasis voor een actieve vakantie

In ongeveer anderhalf uur rijd je naar Interlaken. Deze stad tussen het Meer van Brienz en het Meer van Thun is de perfecte uitvalsbasis om de indrukwekkende Zwitserse natuur te ontdekken. Interlaken is het beginpunt voor meerdere prachtige wandelingen. Met de Harderbahn sta je binnen 15 minuten op de Harderkulm. Wandel vanaf hier over de berggraat naar de Augstmatthorn. Tijdens je tocht heb je een prachtig uitzicht over het dal en het Meer van Brienz. Daarnaast kun je vanuit Interlaken ook een bezoekje brengen aan de Oeschinensee of het bekende dorp Lauterbrunnen.

De iconische bergen van Zermatt

Vanuit Interlaken rijd je in circa 2 uur naar het autovrije dorp Zermatt. Laat de auto staan bij je hotel in Täsch en ga met de trein verder. Zermatt heeft zijn bekendheid vooral te danken aan de iconische Matterhorn. Tijdens een wandeling over de 5-Seenweg zie je de driehoekige berg weerspiegelen in heldere bergmeren. Vlakbij Zermatt vind je nog een bestemming voor je bucket list: de langste voetgangershangbrug ter wereld. Vanuit het dorpje Rana kun je een mooie rondwandeling maken die je meeneemt over deze brug. Een verblijf in Zermatt is dus zeker een hoogtepunt van een rondreis door de Alpen!

Klein bergmeertje met op achtergrond driehoekige bergtop

De indrukwekkende Matterhorn in Zermatt

Mediterrane sferen in Luino

Vanuit Zermatt rijd je in ongeveer 3 uur via de Simplon pass naar Luino. Geniet in dit stadje aan het Lago Maggiore van de Italiaanse sferen. Hier kun je al slenterend over de promenade aan het meer even bijkomen van alle indrukken die je hebt opgedaan in Zwitserland. Of bezoek op woensdag de grootste markt van Noord-Italië. Toch zin in wat actie? Ga dan (kite)surfen op het meer.

Avontuur en geschiedenis in het Val di Sole

Het is een lange rit vanuit Luino naar het Val di Sole. Neem onderweg even pauze bij het prachtige Iseomeer. Vervolgens rijd je verder naar de hoge bergtoppen van het Val di Sole. Deze vallei is een waar paradijs voor liefhebbers van buitensporten. Zo staat de Noce rivier bekend als één van de beste raftbestemmingen van Europa. Maar ook liefhebbers van geschiedenis komen hier aan hun trekken. In het Val di Sole heeft de Eerste Wereldoorlog zijn sporen achtergelaten, en de herinnering aan deze verschrikkelijke tijd wordt levend gehouden in een aantal musea.

Uitzicht over groen begroeide bergen

Het Ötztal is de perfecte uitvalsbasis voor wandeltochten

Het authentieke bergleven in het Ötztal

Rijd vanaf Val di Sole via de Timmelsjoch Hochalpenstrasse naar het Oostenrijkse Ötztal. De dorpen Obergurgl, Sölden en Oetz zijn stuk voor stuk een prima uitvalsbasis voor prachtige wandeltochten. Loop bijvoorbeeld naar een gezellige berghut en geniet van een authentieke berglunch. Adrenalinejunkies kunnen een bezoek brengen aan Area 47. Dit is het grootste outdoor park van Oostenrijk. Hier kun je raften, klimmen, wakeboarden en nog veel meer – en dat allemaal tussen de indrukwekkende Oostenrijkse bergen.

Kaprun en een uitstapje naar de hoogste berg van Oostenrijk

Met een stop bij de waterval van Krimml rijd je in zo’n drieënhalf uur naar Kaprun. Dit plaatsje ligt tussen heldergroene Alpenweides. Hier vind je het Oostenrijk van de ansichtkaarten. Maak een uitstapje naar de Grossglockner, de hoogste berg van Oostenrijk. Via de Grossglockner Hochalpenstrasse rijd je naar een hoogte van maar liefst 2500 meter. Het uitzicht over de Pasterze gletsjer en de omliggende bergen is indrukwekkend. Even bijkomen van alle indrukken? Ga dan waterfietsen op het helderblauwe meer van Zell am See.

Zicht op oude stad met gekleurde gebouwen en kasteel, bladeren en takken er voor

Het gezellig Salzburg

Salzburg, de stad van Mozart

Je rondreis door de Alpen eindigt in het historische Salzburg. Bezoek hier het geboortehuis van Mozart, of het woonhuis van de Familie Von Trapp uit The Sound of Music. Vanaf de Kapuzinerberg heb je een prachtig uitzicht over de stad en het kasteel op de Festungsberg. Toch nog even de natuur in? Dan is dit een prima uitvalsbasis om het Salzburger Seenland te ontdekken.

Zin gekregen in een rondreis door de Alpen?

Als kenners van de Alpen helpen wij je graag bij het samenstellen van een rondreis op maat. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Bel ons dan gerust op 010 – 767 0097 of stuur een e-mail naar info@alpenreizen.nl.

AlpenReizen nieuwsbrief