Ötztal: dé ontdekking van Tirol in de Oostenrijkse Alpen

Deel dit artikel op social media!

Gelegen in de Oostenrijkse deelstaat Tirol vind je het Ötztal, ook wel geschreven als Oetztal. Dit 65 kilometer lange dal scheidt de Stubaier Alpen in het oosten van de Ötztaler Alpen in het westen. Met hoge snelheid stroomt de rivier Ötz door het Ötztal, waardoor het een ideale bestemming is voor watersportliefhebbers. Ook heeft het dal een eigen natuurpark met verschillende prachtige wandelroutes door de bergen, bossen en gletsjers. Het Ötztal heeft een aantal bekende plaatsen: Oetz, Längenfeld, Sölden en Obergürgl. Wist je dat gletsjerman Ötzi in 1991 in de Ötztaler Alpen is gevonden en zijn naam hieraan te danken heeft? Ben jij benieuwd wat het Ötztal voor jou allemaal in petto heeft? Wij leiden je graag alvast rond in het prachtige dal!

Op wintersport in het Ötztal

Geniet in het hele gebied van de witte poedersneeuw en in het bijzonder bij de Ötztal Arena in Sölden. Leef je helemaal in dit prachtige skigebied met volop blauwe, rode en zwarte pistes. Een leuk extraatje is dat je hier op de gletsjers bijna het hele jaar door kunt skiën tot op 3.340 meter hoogte! Sluit je dag af met een borrel en een feestje in het bruisende après-ski leven van Sölden! Ga je liever voor een wintersportvakantie waar het er wat rustiger aan toe gaat qua après-ski ? Dan is het wat meer mondaine Obergürgl zeker het overwegen waard! Het skigebied Obergürgl-Hochgürgl ligt aan het eind van het Ötztal en biedt maar liefst 110 km aan geprepareerde pistes. Doordat de afdalingen op een noordhelling liggen en het skigebied tussen de 1.800 meter en 3.080 meter ligt, staat het bekend om haar goede sneeuwcondities. Zoek je een kleiner en gemoedelijker gebied voor een familievakantie, ga dan voor Oetz. Vanuit dit dorpje met authentieke sfeer sta je in een mum van tijd in het kleine maar veelzijdige skigebied van Oetz-Hochoetz. Ideaal voor een skivakantie met het hele gezin!

Wintersport in het Ötztal

Wintersport in het Ötztal

Sportievelingen in het zomerse Ötztal

In het Ötztal ben je helemaal op je plek voor een actieve en sportieve gezinsvakantie. Wandel ontspannen over de paden terwijl je geniet van het mooie uitzicht of kies een van de spannende bergtochten naar hutten en bergtoppen. Het wandelaanbod in de omgeving van het Ötztal is enorm en gevarieerd. Geniet daarnaast van honderden kilometers aan fiets- en mountainbikeroutes voor ieder niveau. Houd je van klimmen en klauteren? In deze regio vind je maar liefst 20 klimtuinen met zo’n 750 verschillende routes! De rivier door het dal is een perfecte uitvalsbasis om te gaan raften, kanoën en kajakken.

Klimtuinen in het Ötztal

Klimtuinen in het Ötztal

Ötztal: ideaal voor een gezinsvakantie

Geniet met de Ötztal Premium Card van diverse voordelen voor een leuke gezinsvakantie. Met deze kaart krijg je gratis toegang tot onder andere bergliften, zwembaden, diverse musea en attracties. Ook krijg je bij verschillende partners in de regio korting. Een echte aanrader is Area 47: een ultramodern outdoor park van maar liefst 66.000 vierkante meter! Verken hier de spectaculaire glijbanen en leer freestyle moves op het wakeboard. Maak ook gebruik van de mogelijkheid om de thermale baden Aqua Dome te bezoeken. Geniet daarnaast met het hele gezin van de familiewandelingen in de omgeving. Ontdek onderweg ook de verschillende speelplaatsen en belevenisparken waar kinderen zich helemaal uit kunnen leven. Leer hier ook spelenderwijs meer over de adembenemende natuur. Wie weet kom je onderweg zelfs de berg-mascotte WIDI nog tegen!

Gezinsvakantie in de Alpen

Gezinsvakantie in de Alpen

Ontdek de bestemmingen in het Ötztal

De bestemmingen in het Ötztal kennen elk een eigen karakter. Oetz, Längenfeld, Sölden en Obergürgl zijn de populaire bestemmingen in dit dal. Oetz staat bekend als een mekka voor wildwater- en outdoorliefhebbers. Kom in Längenfeld helemaal tot rust in de thermale baden van Aqua Dome en ga in Sölden los tijdens het (après-)skiën. Ontdek ook het hoogstgelegen kerkdorp van Oostenrijk: Obergürgl.

Plaatsen in het Ötztal

Uitzicht over het Ötztal

Oetz

Aan het begin van het Ötztal ligt Oetz: een gezellig dorp met oude dorpskern en gemoedelijke sfeer. Geniet hier van een van de uitnodigende terrasjes. Zowel in de zomer als de winter is er in Oetz en haar omgeving van alles te beleven. Neem de berglift naar Hochoetz en leef je uit. Geniet hier in de winter van de 36 kilometer aan pistes met afdalingen die geschikt zijn voor zowel beginners als gevorderde skiërs. In het voorjaar veranderen de witte bergen in een ware bloemenzee. Wandel daarnaast in de zomer over de bewegwijzerde wandelwegen. Ga voor een familiewandeling of klim naar de bergtoppen. Oetz is ook een waar mekka voor wildwater- en outdoorliefhebbers. Bezoek hier Area 47 en ontspan daarnaast bij de Piburger See. Ga zonnebaden of maak een romantische wandeling langs het pittoreske meer. Wist je dat de oppervlaktetemperatuur van het meer kan oplopen tot 25 graden?

Area 47

Area 47

Längenfeld

Vervolg vanuit Oetz je route door het Ötztal en na een kleine 20 kilometer kom je in Längenfeld. Vooral voor de zomervakantie is Längenfeld met haar centrale ligging een perfecte uitvalsbasis. Bovendien is het dal hier breder, waardoor deze omgeving een paradijs is voor fietsers, hardlopers en nordic walkers. Ben je op zoek naar ontspanning? In Längenfeld vind je de perfecte plek voor wellness en ontspanning: Aqua Dome. Bezoek in het nabijgelegen Umhausen het Ötzi-dorf en het Greifvogelpark met het hele gezin. Ontdek hier hoe gletsjerman Ötzi leefde in de steentijd en bewonder ook de sierlijke vliegkunsten van de roofvogels. Ten slotte is de Stuibenfall een aanrader om te bezoeken! Aanschouw in de zomer deze 159 meter hoge waterval in de spotlights tot 24 uur.

Aqua Dome in Längenfeld

Aqua Dome in Längenfeld

Sölden

In het hart van het Ötztal ligt Sölden aan de voet van de Ötztaler Gletsjer. Sölden staat bekend als perfecte locatie voor een actieve gezinsvakantie. Het is een waar paradijs voor wandelaars, wielrenners en mountainbikers. Geniet tijdens in de winter van de 143 kilometer aan pistes. Ook kun je hier helemaal los gaan tijdens de bruisende après-ski; er is hier dag en nacht genoeg te beleven! Wil jij het liefst het hele jaar door op de ski’s staan? Ga dan zeker eens in Sölden zomerskiën op de eeuwige sneeuw van de Rettenbach- en Tiefenbachferner. Liever lekker wandelen? Dan zit je hier ook goed met maar liefst 1.300 kilometer aan wandelpaden en zo’n 50 hutten. Wist je dat er jaarlijks in Sölden de Ötztaler Radmarathon wordt georganiseerd? Dit is een van de meest spectaculaire wielerwedstrijden ter wereld!

Mountainbiken in Sölden

Mountainbiken in Sölden

Obergürgl

Aan het eind van het dal ligt Obergürgl, dichtbij de Italiaanse grens. Via de Timmelsjoch Hochalpenstraße, een 2.509 meter hoge bergpas, sta je vanuit Obergürgl zo in het Italiaanse Zuid-Tirol. Obergürgl-Hochgurgl is het hoogst gelegen kerkdorp van Oostenrijk. Door de hoge ligging kun je hier vaak in de winter skiën van deur tot deur. Ontdek in de zomer fietsend, wandelend of klimmend de adembenemende en ongerepte natuur. Bezoek ook de futuristische Top Mountain Star! Geniet hier van een prachtig uitzicht over de omliggende bergen van het Ötztal en de Italiaanse Dolomieten onder het genot van een drankje en culinair hapje. Deze bar beschikt over een 360-graden uitzichtplatform met een hemels uitzicht.

Top Mountain Star

Top Mountain Star

Wil je het Ötztal ontdekken?

Interesse in een vakantie in Oetz, Längenfeld, Sölden of Obergürgl? Neem gerust contact met ons op door te bellen naar 010 – 767 00 97 of stuur een mailtje naar info@alpenreizen.nl. AlpenReizen helpt je graag verder met het uitdenken van jouw ultieme vakantie in het Ötztal.

AlpenReizen nieuwsbrief