Bergwandeling Alpe Adria Trail

De leukste dorpen voor een rustdag tijdens de Alpe Adria Trail

Deel dit artikel op social media!

De Alpe Adria Trail is een langeafstandswandeling van 43 etappes door Oostenrijk, Italië en Slovenië. Omdat tijdens deze route het genieten van natuur en cultuur centraal staat, heeft de Alpe Adria Trail veel meer te bieden dan alleen prachtige wandelpaden. Ga jij (een deel van) deze trail lopen en wil je je benen af en toe wat rust gunnen? Wij hebben een lijstje gemaakt met een aantal van de leukste dorpen langs de route waar je een rustdag in kunt lassen.

Oostenrijk, beginpunt van de Alpe Adria Trail

De Alpe Adria Trail begint in Oostenrijk. Je gaat van start aan de voet van de hoogste berg van het land: de Grossglockner. Naast indrukwekkende berglandschappen passeer je onderweg verschillende leuke dorpen waar je een paar dagen rust kunt nemen. Kies je voor het gezellige kunstenaarsdorp Gmünd of neem je liever een duik in de Wörthersee?

Boot op meer

De Wörthersee in Oostenrijk

Gmünd

Gmünd is het eindpunt van de tiende etappe van de Alpe Adria Trail. Dit kunstenaarsdorp is de toegangspoort tot het Nationale Park Hohe Tauern. Houd je van kunst? Dan kun je hier je hart ophalen aan het grote aanbod aan galerieën, kunstenaarswerkplaatsen en beeldentuinen. Zijn auto’s meer je ding? In Gmünd werden de eerste Porsches gebouwd. Je vindt hier nu een museum waar je een aantal oude modellen kunt bewonderen. Aan het einde van de middag kun je heerlijk ontspannen op één van de vele pleinen in het dorp.

Velden

Dit dorp aan de Wörthersee is het eindpunt van de twintigste etappe van de Alpe Adria Trail. Kies je er voor om een deel van de trail te lopen? Dan is dit een mooi begin- of eindpunt. Je kunt in Velden heerlijk flaneren over de promenade aan het meer. Op zoek naar meer actie? Op de Wörthersee kun je diverse watersporten beoefenen, zoals waterskiën en parasailing. Uiteraard nodigt het kristalheldere water van het meer ook uit voor een verfrissende duik.

Natuur en geschiedenis in Slovenië

Een paar etappes later passeer je de grens met Slovenië. Dit land staat bekend om haar ongerepte natuur.

Bovec

De vierentwintigste etappe van de Alpe Adria Trail eindigt in Bovec, aan de rand van het Triglav National Park. Bovec ligt in de Soča Vallei, een gebied wat bekend staat om het grote aanbod aan avontuurlijke sporten. Las jij hier een rustdag in? Ga dan raften op de smaragdgroene Soča rivier, of neem een duik bij één van de vele watervallen. Kies je liever voor wat meer ontspanning? Op een half uur van Bovec ligt het dorp Kobarid. Hier vind je een aantal van de beste restaurants van Slovenië.

Šmartno

Ben je wijnliefhebber? Dan is Šmartno een prima plek voor een rustdag. Dit dorp, wat is gebouwd als fort, ligt op een heuvel met panoramisch uitzicht over de Brda wijnstreek. Geniet in Šmartno van heerlijke wijnen en traditioneel Sloveens eten, en kom even helemaal tot rust.

Genieten van Mediterrane sferen in Italië

Voordat de Alpe Adria Trail eindigt aan de Adriatische kust van Italië passeer je eerst nog verschillende dorpen in de bergen. Hier kun je tot rust komen of juist de adrenaline door je lijf laten gieren.

Oud dorpje met kerktoren

Het historische dorpje Cividale del Friuli

Tarvisio

Kies je er voor om in plaats van de hele route de 3 Nations Mini Trail te lopen, dan kom je onderweg het bergdorp Tarvisio tegen. Bewonder het indrukwekkende landschap eens op een andere manier en ga paragliden, of zoef met de rodelbaan van de berg af. Of bezoek het blauwgroene meer van Fusine, een pareltje tussen de bergen.

Cividale del Friuli

Dit pittoreske Italiaanse dorpje ligt aan het einde van de achtentwintigste etappe van de Alpe Adria Trail. Door de kleurrijke pleinen waan je je in dit dorp gelijk in Mediterrane sferen. Daarnaast is het dorp rijk aan historie. Cividale werd namelijk in het jaar 50 voor Christus gesticht door Julius Caesar. Heb je zin om op ontdekkingstocht te gaan?
Vraag dan bij het informatiepunt naar de sleutels voor Ipogeo Celtico. Het Ipogeo Celtico bestaat uit ondergrondse kamers, waarvan tot nu toe onbekend is waar ze voor dienden.

Heb je zin gekregen om deze zomer de dorpen langs de Alpe Adria Trail te gaan ontdekken?

Een wandelvakantie op de Alpe Adria Trail kan geheel op maat worden samengesteld. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Bel ons voor meer informatie of vragen gerust op 010 – 767 0097 of mail naar info@alpenreizen.nl.

AlpenReizen nieuwsbrief