kaiserschmarrn

De lekkerste gerechten uit de Alpen

Deel dit artikel op social media!

Naar de Alpen ga je voor natuur en avontuur. Maar wist je dat je er ook kunt genieten van heerlijk eten? Wellicht denk je eerst aan de zware vleesgerechten, waar je in de zomer waarschijnlijk niet echt zin in hebt. Maar de Alpen hebben nog veel meer lekkers te bieden. Dus neem bij een gezellige berghut een welverdiende pauze van het wandelen en geniet met een fantastisch uitzicht van de lekkerste gerechten uit de Alpen. In deze blog vertellen we je meer over traditionele gerechten uit Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland, Italië én Slovenië. Wat ga jij bestellen?

Oostenrijk

Een van de bekendste gerechten uit Oostenrijk is natuurlijk de Wienerschnitzel. Maar er is veel meer! Oostenrijkers eten graag een warme lunch, maar wij kunnen ons voorstellen dat je daar op een warme zomerdag in de bergen niet zo’n zin in hebt. Probeer dan eens een Brettljause, een houten plank vol met brood en verschillende soorten worst, vlees en kaas. Toch zin in een warm gerecht? Een dampend bord Käsespätzle, een soort eierpasta met heel veel gesmolten kaas, geeft je genoeg energie voor de rest van de dag. Erbij drink je een glas Oostenrijkse wijn, of als je liever voor iets fris gaat een Spezi (een mix van Cola en Fanta) of een Almdudler, het nationale drankje van Oostenrijk. Heb je nog ruimte over voor een toetje? Echte zoetekauwen kunnen in Oostenrijk hun hart ophalen aan de Apfelstrudel en Kaiserschmarrn. Dit zijn de meest bekende zoete gerechten uit de Alpen. Maar let op, de porties zijn vaak erg groot. Je kunt je toetje dus beter delen.

Bord met kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn, een van de meest populaire zoete gerechten uit de Alpen

Zwitserland

Zwitserland is het land van de bergkazen. Uiteraard kun je samen genieten van een flinke pan kaasfondue, waar je stukjes brood in dipt. Dit is natuurlijk een van de meest bekende gerechten uit de Alpen. Maar heb je wel eens raclette geprobeerd? Een groot, rond stuk kaas wordt doormidden gesneden en aan een kant verwarmd. Vervolgens wordt de gesmolten kaas over een bord aardappelen geschraapt. Het gerecht wordt geserveerd met kleine augurkjes en zilveruitjes. Ook lekker is de Älplermagronen, oftewel Alpenmacaroni. Dit is een pastagerecht met aardappel, room, kaas en ui. Soms wordt er ook spek toegevoegd. Heerlijk met een verkoelend glas Rivella. Zo kun je er wel weer even tegenaan!

Raclette, aardappel met gesmolten kaas, augurkjes en zilveruitjes

Duitsland

Zeg je Zuid-Duitsland, dan zeg je worst. De weiβwurst is dé worstspecialiteit uit Beieren. Deze witte worst gemaakt van kalfs- en varkensvlees wordt geserveerd met een brezel, zoete mosterd en een groot glas bier. Je kunt dit gerecht op veel plekken zelfs bestellen als ontbijt! In de zomer is het heerlijk vertoeven in een van de vele Biergarten of bij een traditionele bierkelder. Heb je niet zo’n zin in vlees? Dan staan er ook verschillende soorten salades en smeersels voor op brood op de kaart. Probeer bijvoorbeeld eens Obazda. Dit is een mengsel van verschillende soorten kaas, vaak camembert en kwark, met wat kruiden. Obazda wordt gegeten als een soort salade om op brood te smeren, of om te dippen. En natuurlijk kan in Duitsland een stuk Kuchen niet ontbreken. In Beieren is in de zomer de pruimenkoek erg populair.

Bord met worst en brezels

Weiβwurst, een traditionele worst uit Beieren

Italië

Denk je aan Italië, dan denk je aan pizza, pasta en ijsjes. Deze zullen dan ook zeker niet ontbreken tijdens een vakantie in de Italiaanse Alpen. Maar het noorden van Italië staat met name bekend om de heerlijke kazen en vleeswaren. Zo komt Fontina kaas uit de Valle d’Aosta. Deze kaas wordt vaak gebruikt voor kaasfondue. En in Zuid-Tirol eet je Tiroler Speck. Geniet tijdens het wandelen in deze regio van Tiroler gewürzbrood met kummel en venkelzaad met een aantal plakken Speck. Naast pasta vormt polenta in het noorden van Italië vaak de basis van een maaltijd. In de regio Friuli-Venezia Giulia wordt veel mais verbouwd waar polenta van wordt gemaakt.

Bord met vleeswaren en kaas

Geniet van heerlijke kaas en vleeswaren in Italië

Slovenië

De Sloveense keuken is puur, en er wordt veel gewerkt met lokale seizoensproducten. Door de ligging tussen de bergen en de Adriatische kust vind je in Slovenië zowel de echte bergkeuken als meer mediterrane gerechten. In Slovenië wordt veel worst en vlees gegeten, zoals bijvoorbeeld de traditionele braadworst Kranjska Klobasa. Dit is een gerookte worst die sinds een aantal jaar zelfs een beschermde status heeft. Daarnaast vind je in Slovenië veel verschillende soorten dumplings. Deze kunnen zowel hartig als zoet zijn. Ook liefhebbers van verfijnd eten kunnen in Slovenië hun hart ophalen. In Kobarid vind je namelijk het restaurant van een van de beste vrouwelijke chefs ter wereld!

Zin gekregen om de lekkerste gerechten uit de Alpen te proberen?

Als liefhebbers van de Alpen helpen wij je graag bij het samenstellen van je vakantie in dit prachtige deel van Europa. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Bel ons gerust op 010 – 767 00 97 of stuurt een mailtje naar info@alpenreizen.nl.

AlpenReizen nieuwsbrief