mooiste steden

De 6 mooiste steden van Oostenrijk

Deel dit artikel op social media!

Barcelona, Berlijn, London, Rome, je hebt ze nu allemaal wel gezien. Sommige zelfs al meerdere keren. Je wilt nu wel eens wat anders waarschijnlijk. Wat dacht je van Oostenrijk? Met Wenen, Salzburg en Innsbruck biedt Oostenrijk uitstekende mogelijkheden voor een fantastische stedentrip. Geniet optimaal van deze bijzondere steden! Laat je verrassen door de vele bezienswaardigheden, romantische cultuur, geweldige concerten, maar vooral ook van de trendy restaurants en hippe bars. Bekijk de 6 mooiste steden van Oostenrijk!

Salzburg

Salzburg

Salzburg is een schitterende stad die haar identiteit te danken heeft aan haar imposante kastelen en machtige burchten. Een buitengewoon indrukwekkende stad en niet voor niets opgenomen in de werelderfgoedlijst. De meesten mensen kennen het als de geboorteplaats van Mozart, die zijn inspiratie haalde uit de waanzinnig mooie omgeving. Salzburg is echter meer dan alleen een mooi plaatje, het is ook een gezellige stad waar genoeg te doen valt. Het geboortehuis van Mozart is zeker de moeite waard en de Hohensalzburg vesting is ook zeker een must. Liefhebbers kunnen in de voetsporen van de Familie Von Trapp treden en de Sound of Music herbeleven. Verder kan je in Salzburg volop genieten van opera’s, concerten en theatervoorstellingen. Last but not least is het goed shoppen bij de winkeltjes in de kleine steegjes en exclusieve shops in de oude stad.

Wenen

Wenen

De beroemdste stad van Oostenrijk is prachtig en bovendien bijzonder veelzijdig. Op cultureel vlak is Wenen een mooi voorbeeld van het behoud van cultureel erfgoed enerzijds en de modernisering anderzijds. Ook op het gebied van architectuur is Wenen een waar genot! De stad heeft schitterende oude gebouwen, die de barokstijl van de tijd waarin ze werden gebouwd goed weergeven. Een goed voorbeeld is Schloss Belvedere. Hier kun je tegenwoordig een schitterende kunstcollectie met kunst van beroemde Oostenrijkse kunstenaars bewonderen.

Een absolute aanrader, zeker ook met kinderen, is een bezoek aan de oudste dierentuin ter wereld. Tiergarten Schönbrunn is opgericht in 1752 en bevindt zich in de tuinen van het voormalig keizerlijk paleis. Deze dierentuin is prachtig onderhouden en de dieren zijn van dichtbij te zien. Niet onvermeld mag blijven dat je in Wenen geweldig kunt shoppen en uitgaan. Je zult al snel ontdekken dat de stad hipper is dan je in eerste instantie zou vermoeden. Er zijn namelijk veel trendy bars en restaurants. Bijkomen van alle indrukken doe je in stadspark Prater. Dit is dé plek in Wenen om te relaxen of tot rust te komen. Vroeger was dit het keizerlijk jachtterrein en tegenwoordig het grootste park van de stad. Hier zijn bossen, sportvelden en kleine koffiehuizen te vinden.

Klagenfurt am Wörthersee

Klagenfurt is relatief klein in vergelijking met steden zoals Wenen of Innsbruck. Toch heeft het meer dan genoeg charme om het een bezoek waard te maken. De stad ligt in Karinthië, aan de indrukwekkende Wörthersee. Dit is gemiddeld genomen het warmste Alpenmeer, dus als je even snel een duik wilt nemen, dan biedt de Wörthersee uitkomst. Klagenfurt wordt door velen beschouwd als één van de mooiste oude stadscentra van Europa. Het heeft er zelfs al 3 keer een onderscheiding voor gekregen!

In de stad vind je gezellige restaurants en karakteristieke boetiekjes. Deze maken het een genot maken om de stad op je gemak te ontdekken. Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis en cultuur van Klagenfurt kan je ook één van de musea bezoeken. Deze vormen een aantrekkelijke combinatie van moderne en oude invloeden. Klagenfurt is dan misschien niet zo groot en imposant, maar wel super charmant én een lust voor het oog.

Österreich, Oberösterreich, Linz

Linz

Linz is één van de modernere steden in Oostenrijk, met een duidelijke voorliefde voor technologie, waarmee het zich op verassende wijze onderscheidt van andere beroemde Oostenrijkse steden. De moderne invloeden zijn het sterkst aanwezig in het Ars Electronica Center. Hier worden jaarlijks high-tech tentoonstellingen gehouden, waar de nieuwste technologieën op het gebied van media en kunst kan worden ervaren.

Bezoekers kunnen tijdens deze tentoonstellingen bijvoorbeeld experimenteren met verschillende vormen van interactieve kunst. Deze futuristische inslag betekent niet dat Linz geen historie kent. De eeuwenoude gebouwen in de oudere delen van de stad zijn nog intact en zijn nog steeds bezoeken en bewonderen. Noemenswaardig is de Pöstlingberg, net buiten de stad, waar je een fantastisch uitzicht hebt van over Linz. Linz is dan misschien niet typisch Oostenrijks te noemen, maar het is wel een unieke stad in haar soort en zeker de moeite van een bezoek waard, als je in de buurt bent.

De kasteel ruïne van Rattenberg.

De kasteel ruïne van Rattenberg.

Rattenberg

Met ongeveer 450 inwoners is Rattenberg officieel de kleinste stad (of eigenlijk dorp) van Oostenrijk. Laat dit je er echter niet van weerhouden om het een keer te bezoeken want het is een bijzondere en vooral erg leuke plek.  Rattenberg staat voornamelijk bekend als glasstad, maar naast glas winkeltjes vind je hier ook een boel gezellige terrasjes in een centrum dat vol staat met knusse en kleurrijke huizen. Ook bijzonder is het deels vervallen kasteel zowel als de oude Stadtpfarrkirche. In het stadje vind je een prettige balans tussen toeristische attracties en authentieke cultuur. Rattenberg, gelegen naast Kramsach en vlakbij het Zillertal, is leuk voor een dagje uit. Als je een zwak hebt voor charmante en sfeervolle bestemmingen, dan is Rattenberg zeker de moeite waard.

innsbruck-kasler-photography

Innsbruck

Innsbruck is letterlijk en figuurlijk het kloppende hart van Tirol; kleurrijk, levendig en prachtig gelegen tussen de bergen. Het is een sfeervolle stad waar genoeg te zien en te beleven is, zowel in als buiten de stad. Sportieve types kunnen zich net buiten de stad uitleven in de omliggende bergen, die garant staan voor spectaculaire mountainbike tochten, fantastische wandelingen en pittige trailrunning paden. In de stad zelf is verveling zo goed als onmogelijk. Duik de sfeervolle oude stad in of sla je slag bij het nieuwe Kaufhaus op de bekende winkelstraat van Innsbruck, de Marie-Theresien-Straße. Geniet met je tenen in het diep groene gras van de Hofgarten, een schitterende hoftuin, waar je in het zonnetje even helemaal tot rust kan komen. Deze tuin kijkt uit op de hofkerk, die je ook kan bezoeken en die zowel van binnen als van buiten bijzonder indrukwekkend is. Innsbruck heeft meerdere interessante musea en theaterliefhebbers zullen zich uitstekend vermaken bij het beroemde Tiroler Landestheater. Kortom, Innsbruck heeft voor elk wat wils; het is een stad met een rijke geschiedenis, een weelde aan activiteiten en volop gezellige terrassen en sfeervolle restaurants.

AlpenReizen nieuwsbrief