Koe met hoofdtooi

Beleef de nazomer in de Alpen: evenementen in september

Het is alweer augustus en het einde van de zomer nadert. Niet getreurd, want net als in de zomer is er ook in de nazomer in de Alpen van alles te beleven! In september staan veel evenementen in het teken van de oogst en het vee wat terugkeert naar de stallen. De nazomer in de Alpen is dus een ideale periode om kennis te maken met het traditionele leven in de bergen. Ook vinden er talloze sportieve evenementen plaats. Zo kun je de ene dag zorgeloos genieten van heerlijk eten, en de volgende dag lekker zweten bij een hardloopevenement of fietstocht. Bijkomend voordeel is dat het in de nazomer in de Alpen rustiger is dan in juli en augustus. Toch zijn de temperaturen nog ideaal om te genieten van een late zomervakantie. Lees snel verder om te ontdekken wat er in september allemaal te doen is in de Alpen!

Almabtrieb: terugkeer van het vee uit de bergen

Als je in de zomer in de bergen hebt gewandeld, ben je vast wel eens koeien of schapen tegengekomen. In de lente wordt het vee naar de almen in de bergen gebracht, om daar de hele zomer te grazen. Aan het einde van de zomer vindt de Almabtrieb plaats en worden de dieren weer teruggebracht naar hun stal in het dal. De Almabtrieb is een eeuwenoude traditie en vindt plaats tussen half september en begin oktober. Er wordt gevierd dat het vee veilig terug is gekeerd. De koeien worden versierd met bloemen en bellen en maken een tocht door het dorp. De Almabtrieb wordt in veel Oostenrijkse en Zwitserse dorpen gevierd, maar ook op sommige plekken in Slovenië. Wanneer de Almabtrieb precies plaats vindt kan per dorp verschillen, maar meestal is dit in het weekend. Zo vindt op 15 september in het Sloveense Bohinj het jaarlijkse Koeienbal plaats. Deze dag staat uiteraard in het teken van de koeien, maar er is ook de gelegenheid om te genieten van lokale specialiteiten.

Koeien met versiering
Versierde koeien tijdens de Almabtrieb

De nazomer in de Alpen voor fijnproevers

Vooral op culinair gebied is er in september van alles te beleven in de Alpen. Te veel om op te noemen eigenlijk, maar we lichten hier toch graag een tipje van de sluier. In het kader van de Salzburger Bauernherbst vinden er tussen 24 augustus en 3 november tal van (culinaire) evenementen plaats in het Oostenrijkse Salzburgerland. Een van de leukste evenementen om te bezoeken is het Strudelfest in Mittersill. Hier kun je maar liefst 20 verschillende soorten strudel proeven! In het Zwitserse Saas-Fee vindt op 1 september de Culinary Mile Saas Fee plaats. Er worden in verschillende restaurants nostalgische gerechten geserveerd. Vergeet niet even in de verkleedkist te kijken voor je op pad gaat, want er is zelfs een prijs voor het beste kostuum! Ten slotte is ook een stedentrip naar Wenen perfect te combineren met een culinair evenement. In de weekenden van 7 en 8 en 14 en 15 september vindt net buiten de stad de Genussmeile Wienerwald plaats. Dit is een route van 10 kilometer langs wijnbouwbedrijven, en wordt ook wel het langste café ter wereld genoemd. Hier kun je, hoe kan het ook anders, genieten van heerlijke wijnen.

Uitzicht op meer tussen takken door
De Achensee in het Oostenrijkse Tirol

Werk je in het zweet tijdens een sportevenement

Al dat lekkere eten kan er ook gewoon weer af gesport worden, er vinden in september namelijk diverse sportevenementen plaats in de Alpen. In Slovenië kun je een van de mooiste wandelgebieden van dit land ontdekken. Bij de Soča rivier vindt van 20 september tot en met 6 oktober het jaarlijkse Soča Valley Hiking Festival plaats. Je kunt deelnemen aan diverse wandelingen onder leiding van een gids, en er worden lezingen gegeven. Verspreid over de Alpen vinden er ook diverse fiets en hardloopevenementen plaats. Zo is er in Fuschl am See in het weekend van 7 en 8 september de Eddy Merckx Classic wielertocht. Als onderdeel hiervan wordt er een ‘Jedermann’ tour georganiseerd, een route van 37 kilometer waarbij het genieten voorop staat. Hetzelfde weekend vindt in Pertisau de Achenseelauf plaats, een hardloopevenement waarbij er een ronde van 23,2 kilometer om de Achensee wordt gelopen. Er is dus in de nazomer in de Alpen genoeg te doen!

Zin gekregen in de nazomer in de Alpen?

Of je nu een traditionele Almabtrieb gaat bezoeken, gaat genieten van heerlijk eten tijdens een van de vele culinaire evenementen of deel wilt nemen aan een sportevenement, wij helpen je graag bij het samenstellen van je vakantie! Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Bel ons gerust op 010 – 767 0097 of stuur een e-mail naar info@alpenreizen.nl.

AlpenReizen is een online reisorganisatie, die je een zorgeloze en onvergetelijke tijd in de bergen laat beleven! Vanuit onze passie voor de bergen willen we iedereen inspireren met ons vernieuwende aanbod.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *